Writer's block

2024/01/05
Deel dit op
KW Copywriting Karen Wijns Auteur Writer's block blog

Een gelukkig nieuwjaar iedereen! Ik hoop dat jullie al fijne feestdagen achter de rug hebben en ik wens iedereen een fantastisch 2024 toe!

Mijn nieuwjaarscadeautje aan iedereen is het goede nieuws dat ik de laatste maanden (wanneer ik geen opdrachten had als copywriter) weer flink aan het schrijven ben aan mijn boeken. Jaja, ik zeg boeken, want ik ben aan meerdere boeken tegelijk aan het schrijven.

Writer’s block

Na het uitkomen van mijn eerste boek, Hard tegen Hart, ben ik door een moeilijke periode gegaan. Ik kon niet meer schrijven, de verwachtingen wogen te zwaar.
Zie je, ik leg mijzelf veel druk op. Elk boek dat ik schrijf, is een stukje van mijzelf. Ik leg mijn hart en ziel daarin. Dus moet zo’n boek perfect zijn, het is te zeggen: toch zo perfect mogelijk. Dus wanneer er bij mijn interne druk ook nog druk van buitenaf komt, blokkeer ik.
Ik vond het schrijven aan Scherven van Geluk (het vervolg op Hard tegen Hart) niet leuk meer. Het werd een opgave en ik haalde er geen voldoening uit. Meer nog: het gaf mij een hoop stress die ik niet kon gebruiken. Dus stopte ik ermee.
En niet alleen met schrijven aan Scherven van Geluk, ik stopte gewoon met schrijven. Het was te veel, ik kon het er niet meer bijnemen.

Niet alleen de writer’s block speelde mij parten, mijn gezin werd ook drukker door de geboorte van mijn dochter. Dit gebeurde enkele maanden na het uitkomen van mijn boek.
De combinatie van dit alles bleek dodelijk voor mijn schrijflust.

De draad weer oppikken

Na enkele jaren met weinig tot niets schrijven, merkte ik dat ik het miste. Ik ontspande weer nadat ik geschreven had, wat ervoor zorgde dat ik probeerde om zoveel mogelijk te schrijven.
Ik schreef vooral op de trein naar en van mijn (toenmalig) werk. Zo werden de treinritten aangenamer en nuttig.
Maar ik werd uiteindelijk mentaal zo moe dat het mij niet meer lukte. Thuis ging het sowieso niet meer om te schrijven, er was altijd wel iets te doen. En ’s avonds hing ik doodop in mijn zetel.
Toen ik opnieuw thuis belandde met een burn-out, pikte ik de draad van het schrijven niet terug op. Uit mijn eerste burn-out heb ik mij uitgeschreven, nu lukte zelfs dat niet meer. Ik had immers ook een depressie te pakken. Ik kon niets meer doen.

Na intensieve therapie klom ik weer uit het dal. En sinds ik mijn eigen bedrijf heb, schrijf ik regelmatiger.

Lessen

Ik heb wel geleerd uit mijn fouten van het verleden. Zo ga ik geen boeken meer uitbrengen (of laten uitbrengen) zolang de volledige reeks niet geschreven is. Daarom zal het nog niet voor meteen zijn dat er een nieuw boek van mij zal verschijnen, ook al heb ik er ondertussen (in al die jaren) al drie geschreven.
Twee daarvan zijn de eerste twee boeken van een nieuwe reeks van vier boeken en dan nog een ander boek, dat hoogstwaarschijnlijk deel zal uitmaken van een reeks van zes. Ik ben ook teruggekeerd naar het universum van Verborgen Agenda’s om de fouten in de wereldvorming aan te pakken.
Dit jaar hoop ik de reeks van vier boeken af te hebben, niet alleen in eerste versie maar gereviseerd. Dan kan ik deze reeks toch al opsturen naar uitgevers :-)

Hopelijk blijven jullie geduldig en zijn jullie net zo enthousiast over de nieuwe reeksen als ik!