Tools van een auteur: Woordenboeken

2024/03/01
Deel dit op
KW Copywriting Karen Wijns Auteur Woordenboeken blog

Op het internet en sociale media kom je vaak artikels tegen zoals: 'Je bent een echte auteur als …' of '10 zaken die je moet doen als auteur'. 
Ik vind dit onzin. Wanneer je boeken schrijft, ben je een echte auteur. Punt. Je moet daarvoor geen bepaalde boeken lezen of die en die zaken doen!

In deze blog wil ik wel mijn hulpmiddelen delen met jullie. Items die ik gebruik als auteur om mijn werk te vergemakkelijken. 
Deze items zijn leuk om te hebben en zullen je helpen bij het schrijven en het herschrijven van je boeken. Maar je moet dus niet al deze zaken hebben vooraleer je een echte auteur bent ;-)

Hulpboeken

Een eerste groep zijn boeken. Ja, je kan alles opzoeken op het internet als je dat wilt. Maar ik heb toch nog het liefst een echt boek in handen. 
Het voordeel daarvan is dat ik niet kan afgeleid worden wanneer ik een boek uit de kast haal. Ik kan niet tussendoor eventjes op mijn sociale media gaan om dan een uur of meer te verliezen. 

Boeken dus. En daar heb ik er toch wel wat van. Ik heb een woordenboek, het Groene Boekje, een synoniemenwoordenboek, een spreekwoordenboek en een voornamenboek. 

Waar gebruik ik deze boeken voor?

Waar ik mijn woordenboek van de Nederlandse taal voor gebruik is logisch: ik zoek betekenissen op van woorden wanneer ik niet weet wat ze betekenen. Dit boek heb ik niet veel nodig, omdat ik in mijn boeken alleen maar woorden gebruik die ik ken ;-) Maar toch komt mijn woordenboek soms van pas, bijvoorbeeld wanneer ik twijfel over de betekenis. 
Of wanneer ik alleen het Engelse woord weet en in mijn woordenboek Engels/Nederlands op zoek moet naar de Nederlanse vertaling. (Dit komt vaker voor dan ik zou willen. Dat is het nadeel van te lezen in het Engels …)

Het Groene Boekje gebruik ik meer. Wanneer ik twijfel over hoe een woord geschreven wordt, neem ik het uit de kast en zoek ik het op. Natuurlijk gebruik ik hiervoor ook het internet, maar zoals ik al zei, bestaat dan de kans dat ik afgeleid word. Dus wanneer ik in de flow van mijn schrijfproces zit, neem ik mijn fysieke boek in de hand. 

De laatste drie boeken die ik hier bespreek, liggen minder voor de hand. 

Mijn synoniemenwoordenboek gebruik ik om, je raadt het al, synoniemen op te zoeken van woorden. Dit gebeurt wanneer ik merk dat ik een bepaald woord al vaak heb gebruikt, meestal wanneer ik een tweede of derde of … versie schrijf van een boek. Tijdens mijn eerste versie schrijf ik gewoon, zonder daar rekening mee te houden. Dit woordenboek gebruik ik dus vooral tijdens het editen. 

Ik gebruik mijn spreekwoordenboek om te controleren of ik de juiste betekenis van een spreekwoord heb onthouden. Soms herinner ik mij zo’n dingen verkeerd. Het komt gelukkig niet vaak voor ;-) 
Soms ben ik ook op zoek naar een spreekwoord met een bepaald woord in. Dan komt dit woordenboek ook handig van pas. 

Het voornamenboek gebruik ik voor het opzoeken van de betekenis van namen. Ik vind het enorm belangrijk dat de naam bij het personage past. 
En soms heb ik namen verzonnen die teveel op elkaar lijken. Dan moet ik op zoek naar een andere naam met een gelijkaardige betekenis en die vind ik in dit woordenboek. 

Gebruik je zelf ook boeken als hulpmiddel bij het schrijven? Boeken die ik nog niet ontdekt heb? Laat het mij zeker weten