Tools van een auteur: Hulplijnen

2024/05/03
Deel dit op
KW Copywriting Karen Wijns Auteur Hulplijnen blog

Welkom bij het derde en laatste deel van de ‘Tools van een auteur’. Deze keer komen de hulplijnen die ik gebruik aan de beurt. 

Dit zijn vooral websites die ik gebruik bij het editen van een manuscript, dus ook tools voor een redacteur. 

Google

Zoekmachines, zoals Google, zijn bijna onmisbaar geworden voor mij als auteur. Ik zoek er vanalles op: informatie voor mijn boeken, betekenissen van spreekwoorden, schrijfwijzes van woorden … 

Toen ik ‘Hard tegen Hart’ aan het schrijven was, heb ik bijvoorbeeld opgezocht hoe je iemand omhoog moet hangen aan een plafond met touwen. Of dit mogelijk was, bijvoorbeeld. Toen ben ik op bizarre websites terechtgekomen ;-) (En ja, het was mogelijk, dus heb ik het gebruikt in mijn boek.)

Voor een ander boek dat ik aan het schrijven ben, dat zich afspeelt in een restaurant, heb ik Google gebruikt om de meest gangbare openingsuren op te zoeken. 

Enzovoort. 

Zeker wanneer ik mijn manuscript aan het herschrijven ben (voor de eerste, de tweede, de derde … keer) gebruik ik Google veelvuldig. 

De website van de Taalunie en de Vlaamse Overheid

De website van de Taalunie en de Vlaamse Overheid gebruik ik vooral om de juiste schrijfwijze van woorden te achterhalen. Soms zoek ik het woord op in het Groene Boekje, maar het komt voor dat het er niet instaat. Bijvoorbeeld bij een samenstelling van één of meerdere woorden. Dan heb ik extra informatie nodig over de spelling en die vind ik op deze websites. 

Ook voor het schrijven van mijn blogs voor mijn eigen website gebruik ik deze sites. 

Dit was het, ik hoop dat jullie er iets aan gehad hebben!